aranżacja wnętrz, Tomasz Boruch, architekt, projektant wnętrz, Rzeszów, łazienka

Aranżacja wnętrz salonu i kuchni – szeregówka Rzeszów

Aranżacja wnętrz szeregówka – Rzeszów

Dzisiaj aranżacja wnętrz małego domu w zabudowie szeregowej na obrzeżach Rzeszowa. Sam dom został zakupiony przez klienta od dewelopera w stanie surowym zamkniętym i w takim trafił w nasze ręce. Projekt wnętrza obejmował trzy etapy, projekt kuchni, projekt salonu i projekt łazienki na parterze, którą opisywałem wcześniej.

Wystrój wnętrza miał mieć charakter nowoczesny, oczywiście jak to bywa w granicach rozsądku.

Aranżacja kuchni – założenia

Kuchnia jako pomieszczenie była otwarta na salon z wykuszem jadalnym. Postanowiłem wydzielić ją sufitem i podłogą. Powierzchnia podłogi pokryta została białymi płytkami w połysku o wym. 60×60  Super White Pearl firmy Carrea. Ściany zostały wykończone imitacją kamienia Stegu Arena w kolorze ecru. Sufit podwieszany zawiera w sobie w puszczane pary halogenów, podkreślone czarną opaską w połysku, a projekt oświetlenia kuchni uzupełniają trzy wiszące nad kątem jadalnym lampy z czarnymi kloszami.

aranżacja wnętrz, Tomasz Boruch, architekt, projektant wnętrz, Rzeszów, łazienka

Aranżacja wnętrz pomieszczeń zakładała jasne słoneczne kolory, bez opcji prześwietlenia, dlatego zdecydowałem się wykonać meble w białym połysku połączonym z fornirem czereśniowym Alpi w półmacie. Kombinacja kolorów zakładała szafki ciemne pozostałą część białą. Projekt kuchni zakładał sprzęt do zabudowy : lodówkę z szufladami na dole, piekarnik 60 cm w słupku, zmywarkę z panelem zintegrowanym pod piekarnikiem, pochłaniacz do zabudowy w szafce, płytę ceramiczną oraz zlew z Fragranitu dwukomorowy. Blat w kuchni wykonano z konglomeratu, a kącik jadalny podkreślają białe szafki górne, półki i blat w kolorze wiśni.

Aranżacja salonu – założenia

Projekt salonu zakładał kąt jadalny w wykuszu, strefę wypoczynkową z narożnikiem oraz kominkiem oraz kąt medialny.

aranżacja wnętrz, Tomasz Boruch, architekt, projektant wnętrz, Rzeszów, łazienka

Ze względu na zastany układ komina i upór klienta koncepcja powodowała powstanie niezbyt estetycznego kącika telewizyjnego oraz niezbyt fortunne położenie wypoczynku do telewizora i kominka (ustawienie boczne). Sytuację miał uratować układ sufitów oraz panoramiczna forma kominka i dekoracje ścienne. Na głównej ścianie zastosowałem kamień Stegu Creta 3 grey raz gipsowe kwadraty z miniaturami rzeźb. Portal kominka wykończony został pasami granitu Gold Galaxy, a panoramiczny wkład unowocześnił sam układ. Aranżacja wnętrz strefy otwartej zakładała podłogę z drewna dębowego w formie parkietu.

 

Dodaj komentarz